sreda, 11. april 2012

Kako nastanejo alge v ribniku

Alge so naraven sestavni del vsakega ribnika. Z drugimi rastlinami in prebivalci ribnika živijo v normalnem ravnovesju, ki pa se včasih zaradi nekaterih dejavnikov podere. Alge so hrana za marsikatro živo bitje v ribniku.

Če se alge preveč razmnožijo se biološko ravnovesje v ribnku podre. V takem primeru je potreben poseg človeka, da se spet vzpostavi ravnovesje.

Pospešeno rast alg vzpodbujajo razni okoljski dejavniki. Predvsem povečano količina hranilnih snovi v vodi. Odmrle rastline, zemlja z hranljivimi snovmi, ki se steka v ribnik…
Pospešeno rast alg lahko povzroči tudi preveč rib v ribniku, prevelike količine hrane namenjene ribam, ki ostane v ribniku, ter izločki rib in drugih živali v ribniku.

Dodatno rast alg omogočajo ugodni temperaturni pogoji. Sončni žarki grejejo vodo in tako ustvarjajo idealne pogoje za rast. V takem z hranljivimi snovmi bogatem in  naravno ogrevanem biotopu pride do eksplozije rasti alg, ki mu pravimo tudi cvetenje alg. Alge čez nekaj časa odmrejo in se potopijo. Pri razpadanju odmrlih alg ponovno nastajajo hranljive snovi za novo rast alg. Pri tem procesu razpadnja se porablja velika količina kisika v vodi. Voda, ki ne vsebuje dovolj kisika pa ogroža živa bitja, ribe in druge živali v ribniku. Za vzpostavitev ponovnega ravnovesja je nujno potreben poseg človeka, ki z odstranitvijo presežka alg in hranljivih snovi, ter z dovajanjem svežega kisika spet vzpostavi pravo ravnovesje v ribniku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar