torek, 3. julij 2012

Cvetoči lokvanji – najbolj prepoznavna rastlina v ribniku

Lokvanji so prepoznavna rastlina ribnikov in drugih, predvsem stoječih vodnih površin. S prepoznavnimi listi in barvnimi cvetovi lokvanj krasi marsikateri vrtni ribnik, ter hkrati opravlja še funkcijo naravnega senčenja. Barve cvetov se spreminjajo glede na izbrano sorto lokvanjev. Poleg barve so cvetovi in listi tudi različnih oblik. Na barvo vpliva tudi vrsta zemlje, sončna lega, temperatura in kakovost vode.

Lokvanji uspevajo v stoječih vodah, ribnikih oz. počasi tekočih vodah. Temperatura vode poleti v ribniku bi naj presegala 20 stopinj. Cvetovi lokvanjev se začnejo odpirati zgodaj poleti (odvisno od temeperature) sezona cvetov pa traja vse do jeseni. Posamezen cvet je aktiven približno 5 dni. Sadijo se bodisi na dno ali pa v velike sadilne košare. Ker korenine lokvanja potrebujejo dovolj prostora moramo le tega zagotoviti. Ponavadi pa se same razporedijo po dnu ribnika. Pravilno posajeni lokvanji niso ne potrebujejo posebne nega zagotavljajo pa prijetno popestritev vašega ribnika in vrta ob ribniku. Lokvanji se sadijo na sončnih legah, saj bodo tako cvetovi v poletnih dneh lepši in dlje razvajali vaše poglede.

Za zdravje vode v ribniku je priporočljivo, da lokvanji ne prekrivajo več kot 1/3 ribnika. Izbira najbolj primerne sorte za vaš ribnik je odvisna od velikosti in globine ribnika. Orjaški lokvanji se tako sadijo tudi so 2 metra globoko, za večino sort lokvanjev pa je primerna globina sajenja od 25 do 50 cm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar