sreda, 11. april 2012

Solarne svetilke – sončna energija za osvetljevanje vrtov

Svetila, ki uporabljajo solarno energijo, solarne svetilke so vse bolj priljubljene. Brez njih si danes težko predstavljamo zunanjo osvetlitev vrtov. Osvetlitev ima funkcionalni, estetski in varnostni vidik. Pri solarni osvetlitvi govorimo predvsem o estetskem vidiku, ki ga daje primerno osvetljen vrt v poletnih nočeh. S pravilno izbrano osvetlitvijo zasije okrasni vrt v povsem novi podobi. Uporaba okrasnega vrta je s primerno osvetlitvijo podaljšana dolgo v noč - funkcionalen vidik. Hkrati pa je luč na dvorišču in okolici hiše pomembna tudi za varnost objekta in občutek varnosti v vašem domu. Varuje vas, saj osvetljuje poti, ribnike in ostale elemente vašega vrta in okolice.

Energijsko učinkovite LED svetilke in vse bolj dostopne baterije z veliko zmogljivostjo so razširile uporabo solarnih svetilk. Vrtna solarna svetilka je danes prisotna skoraj na vsakem okrasnem vrtu. Solarne svetilke ne potrebujejo električne energije iz vašega omrežja. Brez zahtevnega priključevanja na električno omrežje in polaganja kablov. Enostavno se potisnejo v tla (vsaj manjše izvedbe) in že so v uporabi. Solarno svetilko namestimo na mesto, ki nudi največ sončne svetlobe. Najbolj primerne so južne strani oz. odprt pogled na jug. Večji ločeni sistemi nudijo več svobode pri postavitvi svetilke. Baterija oz. solarna celica je ločena od svetila zato omejitve za postavitev svetila ne obstajajo. Potrebno je paziti le na to, da bo solarna celica dovolj velika in dobila zadostno količino sončne energije, da do zadostovalo za želeno osvetljevanje našega vrta. Visoko kakovostne solarne LED varnostna svetila imajo povečini vgrajene tudi sonzorje občutljive na premik. Neodvisnost od električnega omrežja je poemembna prednost pri uporabi. Solane svetilke v izgledu palčk, solarne svetilke v izgledu kamna, večje svetilke z drogovi in stenske svetilke. Izbira je skoraj neomejena. Solarne svetilke razlikujemo glede na moč osvetljevanja. Nove tehnologije LED ponujajo izjemno močne svetilke, ki lahko osvetlijo precejšnje območje. Razlikujemo jih tudi glede na uporabljene baterije. Danes v dražjih modelih prevladujejo že visoko kakovostne Li-Ion baterije. Kvaliteta svetilke pa je odvisna tudi od materiala iz katerega je izdelana, nerjaveča jekla visoke kakovosti ali plastika oz. imitacije kamna. Nekatere imajo vgrajen senzor občutljiv na premik. Vklop in izklop se lahko regulira s timerjem, ali senzorjem dnevne svetlobe.
Solarna energija je danes prisotna povsod, solarne svetilke so le manjši, a morda še vedno najbolj razširjena oblika izkoriščanja solarne energije za domačo rabo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar