četrtek, 7. april 2011

Folija za ribnike

Nepogrešljiv del izgradnje lastnega vrtnega okrasnega ribnika je folija za ribnike. Folije so lahko različnih materialov, prevladujejo pa PVC folije za ribnik. Razlikujejo se tudi glede na debelino. Ponavadi uporabljamo folije debeline od 0,5 mm do 2 mm.

Drugi pomemben podatek je velikost folije, ki jo potrebujemo. Nabavimo jo lahko v različnih širinah. Med seboj pa se lahko tudi lepijo s posebnim lepilom oz. jo lepimo (varimo) z vročim zrakom.
Vizualno se folije razlikujejo glede na barvo. Klasična črna folija včasih ni zaželena saj na plitvinah ne daje naravnega videza. Zato se na takih delih uporabljajo tudi olivno zelene folije ali folije drugih odtenkov. Poleg barv ločimo še dekorativne folije, ki nam pričarajo občutek naravnega peska, kamenja. Posebej uporabne so v plitvinah in ob robu ribnika.

Folije za ribnik imajo različno življenjsko dobo in garancijo. Debelejše so ponavadi posledično tudi bolj odporne. Da bi folijo kar najbolj zavarovali pred ostrim dnom ali ostrim kamenjem na dnu ribnika se uporablja tudi mivka oz. poseben filc, ki zaščiti folijo pred ostrim kamenjem ali koreninami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar